Menu

Wat is osteopathie

Een soepel bewegend lichaam is een voorwaarde voor een normaal functionerend lichaam en goede gezondheid.

Osteopaten zijn getraind in het vinden van lichaamsspanningen en scheefstanden die een normaal functioneren van het lichaam in de weg staan en de gezondheid onderdrukken.

Het lichaam voert oneindig veel bewegingen uit. Dat zijn bewuste bewegingen zoals lopen of iets pakken, maar ook onbewuste bewegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het samentrekken van de hartspier en het op en neer gaan van de ribbenkast bij de ademhaling.  Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar en zijn van elkaar afhankelijk.

Wanneer het lichaam gehinderd is in de beweeglijkheid kan dit lokaal of elders in het lichaam klachten veroorzaken. Dit komt doordat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn door bindweefsels, zenuwen en vaten.

Bewegingsverlies kan veroorzaakt worden door een ongeval, een ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten. Het lichaam zal eerst proberen om zich aan te passen aan dit bewegingsverlies, maar wanneer na verloop van tijd dit compensatiemechanisme niet meer kan worden volgehouden ontstaan er klachten.

Een osteopaat is opgeleid om de beweeglijkheid van alle weefsels te beoordelen. Hij onderzoekt het hele lichaam en behandelt de plek waar hij de oorzaak van de klacht vindt. Dit kan ook op een andere plek in het lichaam zijn. De behandeling gebeurt veelal met zachte handgrepen en respect voor het lichaam. Tijdens de behandeling wordt de beweeglijkheid hersteld waardoor het lichaam de gelegenheid krijgt zichzelf weer te genezen.

 

Deze website maakt beperkt gebruik van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen u, dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!